• Tel: 0767503764
  • Email: office@ecaseonline.ro

Ce trebuie sa stiu despre proiectul de casa?

Sunt foarte multe pareri in acest sens, spuse pe diferite cai si in diferite tonalitati de persoane din ambele tabere aflate in discutie: PROIECTANTI (arhitecti, ingineri de structura si instalatii, etc) vs INVESTITORI (beneficiari in mod direct sau indirect). Ne propunem o analiza comparativa: prevedri legale vs realitate in santier.

Vom incerca sa mediem aceste conflicte prin raspunsuri corecte, fundamentate si la obiect. Am hotarat ca pentru inceput sa lasam specialistii sa-si spuna parerea, urmad ca ceilalti "combatanti" sa aiba dreptul la replica / pareri / comentarii.

Sa incepem cu inceputul:

De ce este necesar pachetul de proiecte tehnice?

Conform legislatiei din Romania, mai exact Legea 50/1991 cu completarile si modificarile ulterioare, edificarea de imobile civile si industriale se poate face doar cu acordul institutiilor statului abilitate sa elibere Autorizatia de Construire (Primaria Localitatii, a Sectorului, Consiliul Judetean), in urma depunerii catre acestea a cererii de eliberare a Autorizatiei de Construire insotita de o Documentatie Tehnica de Autorizare a Constructiei - DTAC - vezi continut DTAC aici! ( vom explica pe larg ce contine un proiect de autorizare intr-un post ulterior). Exceptie de la aceasta lege fac lucrarile de: reparatii la fatadele cladirilor, ale acoperisului, etc

Concluzie: Nu proiectantul il obliga pe investitor sa procure / plateasca proiectul de casa sau alt obiect de construit!

Care este scopul Proiectelor Tehnice pentru locuinte?

Cel mai important aspect este cel al miscarilor tectonice ale Pamantului, urmat indeaproape de incarcarile la vant si zapada si nu in ultimul rand de calitatea terenului pe care se doreste realizarea investitiei propuse. Aceste caracteristici ale Romaniei dau o anumita specificitate procesului de proiectare si diferentiaza modul in care sunt concepute, atat din punct de vedere arhitectural cat si structural, proiectele de constructii civile si industriale (o analiza a diferentelor majore intre Romania si alte tari gasesti AICI). Spre exemplu structura unei constructii este calculata sa reziste unui cutremur de 7,8 grade pe scara Richter fara sa fie afectata intr-un mod major, adica sa nu se prabuseasca. Scopul este de a proteja vietile si bunurile celor ce folosesc imobilul respectiv, pe toata perioada de viata a acestui imobil.

Concluzie: Nu proiectantii impun modul de dimensionare a fundatiei, grosimea stalpilor sau a grinzilor, ci legislatia romana, care in acest caz, zicem noi, are sens: salvarea vietilor D-vstra si a bunurilor pe care le detineti in spatiile construite!

Multumindu-va pentru interesul aratat promitem ca vom continua!

Tags: proiecte case, avize constructie casa, autorizatie de constructie